Totalul afișărilor de pagină

luni, 1 iulie 2019

Testament, de Tudor Arghezi - TRĂSĂTURILE MODERNISMULUI

Tudor Arghezi, poet al perioadei interbelice , se individualizează printr-o operă originală, care pornește de la tradiționalism, dar adaugă idei, atitudini și modalități artistice moderne.
Opera poetică argheziană se încadrează esteticii modernismului prin estetica urâtului, concepțiile despre inspirație, temă, limbaj și structură prozodică.
În cele ce urmează, voi evidenția trăsăturile modernismului în poezia Testament .
Poezia Testament deschide volumul de debut Cuvinte potrivite, apărut în 1927, și este o artă poetică modernă.
Tema poeziei Testament o constituie concepția despre artă a lui Arghezi și definește programatic întreaga creație lirică a poetului, în care cuvântul este atotputernic, stăpân absolut al universului, iar opera literară este rodul harului divin și al trudei.
Titlul Testament este sugestiv pentru ideea fundamentală a poeziei, aceea a relației spirituale dintre generații și a responsabilității urmașilor față de mesajul primit de la străbuni. De asemenea, titlul operei ar putea sugera organizarea textului poetic, din punct de vedere al conţunutului pe trei planuri trecutul (bătrâni, străbuni, oseminte), prezentul (condiţia poetului conştient de posiblitatea trecerii în nefiinţă) şi viitorul (generaţiile viitoare fiule).
În poezia Testament, poetul anunţă adeziunea la estetica urâtului, avându-l ca model pe Charles Baudelaire, fiind principalul element de modernitate din lirica sa. Transformarea urâtului în artă este redată prin relații de opoziție Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi făcui din zdrențe muguri și coroane.
Fiind o poezie artă poetică, este exprimată aici concepția despre poezie și rolul poetului. Poezia înseamnă în egală măsură talent și muncă, idee redată prin două metafore slovă de foc și slovă făurită. Procesul creației presupune o muncă îndelungată și trudnică, idee redată prin hiperbola Frământate mii de săptămâni / Le-am prefăcut în versuri și-n icoane. Raportul dintre scriitor și cititor este exprimat printr-o relație de subordonare, poetul se consideră robul cititorului Robul a scris-o, domnul o citește.
Un alt element de modernitate este limbajul poetic. Sunt folosite toate registrele limbii. Apar arhaisme (hrisov), alături de neologisme (obscure), cuvinte populare (vite, plug), dar și cuvinte care, până atunci erau considerate nepoetice (bube, mucegaiuri).
La nivel prozodic, textul evidențiază o altă trăsătură a modernismului construcția diversificată a strofelor (cinci strofe cu număr inegal de versuri), cu măsură variabilă și rimă împerecheată.
Poezia Flori de mucigai deschide volumul cu același titlu , apărut în 1931, și este o artă poetică modernă și constituie o aplicare a esteticii urâtului enunțate în Testament Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu